När Stefan Löfven utrotade terrorismen med hjälp av handfasta åtgärder och kameraövervakning

Skrivet den
Så söööt! Kolla! En liten vindrutetorkare liksom! Jag dööör!

Så söööt! Kolla! En liten vindrutetorkare liksom! Jag dööör!

Stefan Löfven höll en presskonferens för ett par dagar sedan. I den lade han fram tre stycken konkreta åtgärder för att förhindra terrorism i Sverige. Ett av dem – kameraövervakning – motiverade han på följande sätt:

I dagens samhälle finns platser och byggnader som även om de inte är frekvent utsatta för brott har en generell hotbild riktad mot sig. Det kan till exempel handla om mediaredaktioner, lokaler som används av religiösa samfund, och asylboenden. Kameraövervakning kan utgöra en del i skyddet av såna platser och byggnader.

Det är svårt att argumentera emot kameraövervakning. Att det förhindrar brott är sedan länge känt och en obestridbar sanning. Att det förhindrar extrema händelser såsom terrorism är också sedan länge känt. Ta Frankrike som exempel: I kölvattnet av oroligheterna i de parisiska förorterna under 2005 röstade man ett par år senare igenom ett förslag som bland annat innebar att 1 106 nya övervakningskameror installerades i Paris, och ytterligare 293 redan befintliga kameror uppgraderades. Efter att dessa kameror installerades mellan 2010 och 2012 har det i stort sett inte förekommit några terrorangrepp i Frankrike. Siffran är åtminstone mycket när noll och kan rentutav ligga inom felmarginalen. Men skulle någonting ha hänt skulle det kunna ha förhindrats med hjälp av övervakningskamerorna.

Eller för den delen London, som anses vara den mest kameraövervakade staden i världen. Där kunde terrorangrepp också ha skett om det inte vore för det oerhörda antal kameror som konstant övervakar medborgarna.

Regeringen Löfvens förslag om att förenkla möjligheterna till kameraövervakning borde således tas emot med öppna armar. Det är ett bevisat effektivt sätt att hålla nere terrorangreppen på eller nära noll, det har inga nackdelar förutom den inskränkning i den personliga integriteten övervakning medföljer – vilket för övrigt aldrig annars i världen och historien har kunnat användas för negativa ändamål – och det är bättre att rikta övervakningskameror mot asylboenden istället för att slösa bort pengar på exempelvis integrationsarbete, lokal polisnärvaro och annat hippie-flum.

Paris och London är två bra exempel på hur terrorism kan förhindras med hjälp av övervakningskameror, och Stefan Löfven är ett bra exempel på hur en ansvarstagande och förnuftig politiker i en svår stund inte väljer att ta de enkla, förljugna och korkade vägarna.

Vinka!