När en tingsrätt blir ett tingsfel: Om hur tingsrätten dömer förmildrande på grund av en provokation, och ger kvinnan en del av skulden.

Skrivet den
tingsrätt s. • första instans inom domstolsväsendet; föremål för ev. förmildrande provokation. jmfr: stundom korkade jävlar.

tingsrätt s. • första instans inom domstolsväsendet; föremål för ev. förmildrande provokation. jmfr: stundom korkade jävlar.

Jag läser om den polis som slog sin dåvarande hustru i april i år. Han blev fälld för ringa misshandel eftersom våldet hade föregåtts av en provokation: Han hade nämligen fått veta att hans fru hade varit otrogen, och tingsrätten tyckte att den provokationen var tillräcklig för att inte dömas för misshandel, utan för ringa misshandel.

Det här är ett intressant fall. Det väcker många känslor, det ställer svåra frågor kring både juridik och psykologi, och det öppnar för diskussioner. Men låt mig istället ta en filosofisk angreppsvinkel:

Hur jävla dum i huvudet kan en hel jävla tingsrätt vara?

Mannen har ”nyligen” fått veta att hans fru har varit otrogen. Han slog henne efter ”några dygn med sömnlöshet”. Han var provocerad och ur balans eftersom hon hade varit otrogen. En situation utspelar sig, spårar ur och han slår henne. Han är ju så arg. Han är så provocerad. Han har blivit så provocerad att han inte kan behärska sig. Han är polis och har förvisso haft utbildningar om vikten av just behärskning. Men den här gången var det ju inte i jobbet. Här var det hans fru. Hon hade varit otrogen! FAN vad provocerad han var!

Så han slog henne.

Men inte sådär jättefarligt förstås. Bara lite. Bara ”ringa”. Och det föregicks ju av en provokation. Så egentligen hade det varit konstigare om han INTE hade slagit henne. Eller? För om ens partner är otrogen då blir man provocerad, förstås, och tar till våld. Eller? Det helt sinnessjuka är att provokationen enligt tingsrätten ska ses som en förmildrande omständighet. Det är alltså lite mer okej att slå någon i en nära relation om man har blivit provocerad. Fortfarande fel. Men lite, lite mer okej. Fel. Men lite, lite, lite mer okej.

Men nej, det är inte okej.

Problemet med att göra det lite mer okej att nita någon som provocerar är att man fråntar en del av ansvaret från förövaren. Och det blir extra känsligt vid våld i nära relationer (och nu kommer jag generalisera). Man förlägger en viss del av skulden på kvinnan. Man tar bort lite ansvar från polismannen. För han blev ju provocerad. Nog måste hon ha lite förståelse? Nej. Inte någon alls, givetvis. Att lägga över ansvar på någon som inte har något ansvar är vansinnigt. Men vi är jävligt duktiga på det. Som det här med att du kanske inte ska klä dig fullt så utmanande om du vet att du kommer gå hem sent på kvällen. Men om du gör det – välj någon av våra parker som är upplysta och 80 % fria från sexuellt ofredande™! Det går inte att ta bort ansvar på det sättet. Den som våldtar våldtar, och den som är lättklädd är lättklädd. Lagen förbjuder våldtäkt men inte att någon är lättklädd. Lagen förbjuder misshandel, men inte att man är otrogen. Lagen erbjuder utrymme att agera olagligt vid extrema situationer: Du får åsamka viss skada som du egentligen inte får enligt lagen. Om det är riktigt jävla allvarligt. Men du får inte slå någon för att hen har varit otrogen mot dig. Hur jävla arg, possessiv eller provocerad du än må vara.

Handlar du i affekt måste du ändå betala.

”Hörru Bosse? Bosse? Kommer du ihåg när din fru låg med han den där va hette han? Pettersson! Han Pettersson på personalfesten? Satan vad sur du var då. Kommer du ihåg det, Bosse? Du sa att du ville nita han den jäveln. Hahaha, fan vad sur du var. Och din käring alltså, fy faan. På julfesten och allt. Nejdu, hon hade en jävla tur att du kunde behärska dig.”

Polismannen som blev dömd för ringa misshandel får fortsätta jobba som polis, just eftersom misshandeln var ringa. En misshandel som inte är ringa hade kostat honom jobbet. Men nu får han fortsätta jobba som polis. Och i sitt jobb som polis stöta på mängder av alkoholpåverkade, konstiga, lättklädda och provocerande människor.

Vi har nog alla vid extrema tillfällen blivit så in i helvete jävla förbannade att det nästan har svartnat för ögonen. Men när blir en provokation en förmildrande omständighet för att ta till våld? Eller blir det någonsin förmildrande? Låt mig testa några situationer här. Vilket av följande alternativ gör dig tillräckligt provocerad för att rättfärdiga våld:

A) Din partner har varit otrogen?
B) Du har haft några sömnlösa dygn?
C) En tingsrätt bedömer en misshandel som ringa eftersom målsäganden provocerade genom att vara otrogen, och eftersom den åtalade var trött.